Ovdje možete pronaći novosti i obavijesti Ovdje možete pronaći popis i cjenik usluga koje pružamo Ovdje možete pronaći informacije o našim istraživanjima i razne edukacijske materijale Nešto više o tvrtki Diomed d.o.o., osnivaću i načinu na koji je nastala Kontaktirajte nas!

Pomoću RSSa možete pratiti sve novosti u vašem RSS klijentu
Rječnik pojmova

 
4. Što su laktati?

Laktati (pravilno: mliječna kiselina) je produkt glikogen-mliječna kiselina anaerobnog mehanizma nastanka energije. U netreniranih osoba nakupljanje laktata se osjeti kao bol u mišićima koja se pojavljuje u roku 24h nakon težeg napora.

Slijed pretvorbe (bez ostalih spojeva koji sudjeluju i nastaju u reakcijama) izgleda ovako:

Slika 1. Shematski prikaz(bez točnih reakcija i svih spojeva koji sudjeluju) pretvorbe glukoze u mliječnu kiselinu

Laktati se mjere u mmol/l i njihova razina u ovisnosti o naporu prikazana je u Tablici 1:

Intezitet napora

Razina laktata u krvi (mmol/l)

Mirovanje

0-1

Aerobni rad

<4

Anaerobni rad (prelaskom anaerobnog praga)

preko 4

Glavni problem laktata su mijenjanje pH izvan i unutarstanične tekućine prema kiselom. Utjecaj kiselosti na stanice ima veoma važne i teške posljedice ali to ne pripada ovoj temi.

Laktati tj. mliječna kiselina brzo uzrokuju umor. Ukoliko bi koristili isključivo anaerobnim mehanizmom, organizam bi mogao izdržati samo 60ak do 90ak sekundi rada.

Kratkotarajni kapacitet glikogen-mliječna k. mehanizma nam govori da ne vrijedi danas krivo ali prošireno mišljenje da je anaerobni mehanizam primarni mehanizam u mnogim sportovima. Samo rijetki i kratkotrajno intenzivni sportovi se mogu osloniti primarno na glikogen-mliječnu kiselinu, poput sprinta ili dizanja utega(iako to neznači da se i u tim sportovima smije zanemariti aerobni trening). Ostali sportovi u principu bi trebali koristiti anaerobni mehanizam kao nadogradnju aerobnog treninga u trenutcima kada je potreban kratki intenzivni napor. Nažalost to u većini slučajeva nije tako, pa prečesto vidimo naše sportaše da se bore za "dah" ili "vuku" po terenu.

27. Oct. 2005. by diomedNews


Content Management Powered by CuteNews
   

 

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Istraživanje i edukacija početna Često postavljana pitanja početna